Fine Food general

Roquefort Papillon

Se spune că un tânăr cioban îndrăgostit a fost distras de o ciobanita. Uitându-și pâinea de secară și brânza de oaie în peștera Combalou unde se odihnea, a pornit în urmărirea fetiței. După ceva timp, s-a întors în acest loc și și-a descoperit masa acoperită cu un mucegai albastru-verde: pâinea de secară se albastrise și apoi brânza devenise si ea albastră… Flămând, a gustat brânza și s-a ospătat. S-a născut Roquefort, alchimia între aerisirea naturală a unei pivnițe, pâinea de secară și brânza de oaie Lacaune.

În 1070, mențiunea despre Roquefort a apărut pentru prima dată în textele carolingiene. Istoria Roquefort rămâne apoi strâns legată de Roquefort-sur-Soulzon și masivul Combalou datorită regelui Carol al VI-lea. El a decis în secolul al XV-lea și pentru prima dată în Franța să acorde producție exclusivă locuitorilor din Roquefort, făcând pivnițele locuri protejate. În Epoca Luminilor, Diderot a sfințit Roquefort acordându-i titlul de „Rege al Brânzeturilor și Brânzeturile Regilor”. În 1925, Roquefort a devenit prima brânză recunoscută ca denumire de origine. Până în prezent, se bucură de recunoașterea europeană ca Denumire de Origine Protejată, care garantează proveniența unui produs.

Astăzi, Papillon perpetuează tradiția făcându-și Roquefort la poalele Combalou.

Situat în Parcul Natural Regional Grands Causses, orașul branzeturilor Roquefort, avand o altitudine de 630 de metri, aproximativ 700 de locuitori, se întinde pe malul faimoasei stânci Combalou, la sud de Larzac.

Sub exteriorul său liniștit, Roquefort este, de asemenea, un sat industrial unde aproape o mie de oameni lucrează pentru a produce faimoasa brânză Roquefort. O tradiție care datează de mai bine de o mie de ani, este păzită cu strasnicie în adâncurile pivnițelor sale naturale așezate în stânca din groapa Combalou, 2 km lungime și 300 m lățime.

Brânza de oaie este rezultatul unui know-how ancestral și asta de fiecare dată, indiferent de proveniența brânzei de oaie. În Franța, laptele de oaie este cunoscut în special datorită lui Roquefort. În acest articol, te invităm să descoperi tot ce trebuie să știi despre brânza de oaie.

Trebuie să știți că brânza de oaie este foarte veche. Într-adevăr, fie în Franța, fie în străinătate, brânza de oaie are o istorie de câteva secole . Trebuie să știți că în Franța, unele urme de brânză de oaie datează din epoca neolitică, de exemplu. La acea vreme, oamenii considerau că brânza de oaie  este carne albă. De ce ? Pentru că laptele de oaie era foarte rar și era necesar să se mulgă vreo douăzeci de oi pentru a putea face o singură bucata de brânză. În comparație cu vaca, o singură vacă de muls produce aceeasi cantitate de brânză. Beneficiile și bogățiile acestui lapte erau deja cunoscute la

Laptele de oaie francez care este adesea menționat este Roquefort, dar sunt cunoscute și altele precum Bleu de Corse sau Etorki. Mai putem aminti Brebiou din Béarn sau Banonul pe care îl găsim în Provence. Multe brânzeturi de oaie franceze sunt făcute în inima Corsicii.

Beneficiile laptelui de oaie

Laptele de oaie este deosebit de renumit pentru numeroasele sale beneficii. Într-adevăr, mulți oameni aleg laptele de oaie în special pentru virtuțile sale. Mai jos, te invităm să descoperi toate beneficiile de care te poți bucura consumând lapte de oaie:

Laptele de oaie este o sursă naturală de proteine. Trebuie să știți că 5 grame de proteine ​​sunt prezente în 100 de grame de lapte de oaie. Aceasta reprezintă aproximativ 10% din aportul zilnic de proteine ​​de care aveți nevoie. Proteinele sunt esențiale pentru menținerea mușchilor sănătoși, permițându-ți în același timp să lupți împotriva agresiunilor externe.

Laptele de oaie este, de asemenea, o adevărată sursă de calciu. În special, puteți găsi 187 mg de calciu în 100 de grame de lapte de oaie. Aceasta reprezintă aproximativ 23% din aportul zilnic. Calciul este esențial în special pentru oasele tale.

În cele din urmă, laptele de oaie este o sursă de vitamine. Acestea includ vitaminele B și A care sunt foarte prezente în laptele de oaie. Aceste vitamine sunt deosebit de esențiale pentru a furniza energia necesară ființei umane.

Multe minerale mai presus de toate

Trebuie să știți că laptele de oaie este în mod clar mai caloric decât laptele de vacă. Cu toate acestea, particulele prezente în laptele de oaie sunt mai puțin grase, deoarece sunt fine. Astfel, laptele de oaie este mult mai ușor de digerat decât laptele de vacă. Apreciem in mod deosebit laptele moale si dulce al laptelui de oaie. Acesta este și motivul pentru care unii copii îl adoră. Totusi trebuie avut in vedere ca laptele de oaie este recomandat tuturor persoanelor care sufera de deficiente minerale. Astfel, laptele de oaie este perfect pentru toate persoanele în vârstă, dar și pentru copiii care au nevoie să urmeze o dietă specială.

Laptele de oaie te îngrașă?

Dimpotrivă, laptele de oaie este recomandat în special persoanelor care doresc să înceapă o dietă. Intr-adevar, laptele de oaie este usor si foarte sarac in calorii. În plus, este ușor de digerat. În plus, având în vedere absența lactozei din laptele de oaie, este potrivit pentru toată lumea. În sfârșit, putem spune așadar că laptele de oaie este atât un aliat de slăbire, cât și un aliat al bunăstării în același timp.

În concluzie, putem spune că laptele de oaie este încă un produs prea puțin cunoscut, deși este capabil să aducă multe beneficii tuturor celor care decid să-l consume. In plus, daca vrei sa tii dieta si sa slabesti cateva kilograme, poti consuma lapte de oaie in loc de lapte de vaca. De asemenea, este o alternativă excelentă pentru cei cu intoleranță la lactoză.

Deci … cum sa se produca Roquefort Papillon cu altceva decat cu lapte de oaie..!!!!